top of page

'Arabië is geen land': het Midden-Oosten voor dummies

Titel: Arabië is geen land

Auteur: Esmeralda van Boon

Uitgeverij Brandt

Prijs: € 17,50

ISBN: 978 94 92037 03 9

In Arabië is geen land neemt Arabist Esmeralda van Boon (1977) de lezer mee naar het Midden-Oosten, want, zo stelt de cover van het boek, 'hoe zit het daar nou?' in de regio 'waar iedereen met elkaar ruzie heeft' (NOS).

Van Boon geeft in dit boek een kort overzicht van de situatie in het Midden-Oosten, aan de hand van zestien hoofdstukken die elk een land of staat behandelen. Landen en staten die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: Irak, Islamitische Staat (IS), Syrië, Libië, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië.

We weten allemaal dat het Midden-Oosten veel in het nieuws is, maar wat er precies gebeurt, hoe de burgeroorlogen zijn ontstaan en waar de IS nou precies zijn roots heeft; veel is onduidelijk. Van Boon geeft in dit boek een praktisch overzicht over de verschillende landen/staten die zo vaak onderwerp van het nieuws zijn.

Elk hoofdstuk begint met feiten over het te behandelen land. Ik noem een voorbeeld:

Hoofdstuk 11 - Libië

Volledige naam: de Staat Libië

Bevolking: 6,4 miljoen (VN, 2012)

Hoofdstad: Tripoli

Grootte: 1,77 miljoen km2

Et cetera.

Een handig overzicht, dat zeker ook als naslagwerk gebruikt kan worden. Ik vind het in ieder geval verhelderend, en bewaar dit boek als naslagwerk. Interessant aan dit boek is dat de auteur zelf veel meegemaakt heeft in de landen waar ze over schrijft. Ze vult de feitelijke informatie aan met ervaringen, en dat maakt het makkelijk leesbaar.

Wel staat er vaak behoorlijk veel informatie in één alinea, waardoor je het boek soms even weg moet leggen. Dan struikel je over de sjiieten en soennieten en de rol die zij spelen binnen politieke situaties... Maar goed, het is dan ook geen roman.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die interesse heeft in het Midden-Oosten, de actualiteiten wil begrijpen en niet langer alles onder de noemer 'Arabië' weg wil zetten, want Arabië is geen land. Dat is zeker.


Featured Review
Tag Cloud
Er zijn nog geen tags.
bottom of page