top of page

Irving Penn - Beyond Beauty (fotografie)


Fotograaf: Irving Penn

Samengesteld door: Merry A. Foresta

Verschenen: Oktober 2015

Uitgeverij: Yale University Press, New Haven and London

Prijs: $ 45,00

ISBN: 978 0300 214901

Taal: Engels

Dit boek bevat werk van de overleden fotograaf Irving Penn en is samengesteld door Merry Foresta. Foresta is onder meer curator en schreef al eerder boeken over kunst, waaronder fotografie. Ook was zij tien jaar lang directeur van de Smithsonian Photography Initiative.

Fotograaf

Irving Penn (1917-2009) was een Amerikaanse fotograaf, die voornamelijk bekendheid verwierf als modefotograaf. Hij wordt wel één van de grootste fotografen genoemd van de 20ste eeuw. Ik kende de fotograaf alleen van naam, toen ik dit boek aanvroeg om te recenseren. Maar de cover trok meteen mijn aandacht; en de cover liegt er niet om.

Deze foto is een vrij recent werk van Penn: Head in Ice, New York, 2002.

Het illustreet voor mij de titel van het boek: want wat zien we als we verder dan schoonheid kijken? Achter de schermen misschien? Beyond is op veel manieren te vertalen. Maar wanneer je ín het boek kijkt, begin je te begrijpen waarvoor de titel staat.

Het boek

Dit boek is een gebonden expositie. Heerlijk dat ik er de deur niet voor uit hoef; open het boek en je waant je in het 20ste-eeuwse New York.

Hoewel de fotograaf geboren is in 1917, is zijn werk verre van ouderwets. Er staan foto's in waarin Penn een scherp contrast laat zien tussen zwart en wit. Er staan stillevens in, waarbij dood én leven samen geportretteerd is. De portretten van mensen zijn eveneens verrassend: hij fotografeert de échte mens. De bakker, de groenteman, de actrice, mode-ontwerper Charles James (New York, 1948) met een van zijn ontwerpen. Uiteenlopende beroepen worden vereeuwigd op het doek, maar ook de 'gewone' burger, theatergroepen, een bord soep en de fruitmand. Het boek toont eigenlijk een schat aan informatie over het leven in New York, een eeuw geleden. Ik dacht eerst dat dit boek enkel over mode en beauty zou gaan, maar niets is minder waar. Behalve New York bezocht Penn ook onder meer Italië, Nieuw-Guinea en Marokko en legde daar de cultuur vast zoals hij die aantrof. In Marokka fotografeerde hij vrouwen, die compleet verborgen zijn achter zwarte doeken; de niqaabs van de 20ste eeuw.

Penn heeft oog voor details, in creaties van God én mens. Hij weet het moment te pakken, legt dit vast en geeft dit door aan 'de wereld'. Hij ziet schoonheid in eenvoud, hij 'portretteert' zelfs een opgerookte sigaret.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die van portretfotografie houdt, een voorliefde heeft voor de stad New York en haar geschiedenis, andere culturen, mode, stillevens en kunst. Dan kun je je hart ophalen met een boek als dit in je collectie. Chaupeau, Irving!

Op de website van The Guardian staat een aantal prachtige foto's uit het boek, zeker de moeite waard om even te bekijken.

Irving Penn, Kerchief Glove (Dior), Parijs, 1950


Featured Review
Tag Cloud
Er zijn nog geen tags.
bottom of page